Thursday, September 13, 2012

Resepi berprotin untuk baby 9 bulan

Minggu ni ibu tak masak untuk qa'id. tak sempat dan barang2 nak masak juga tak ada. ibu boleh aje masakkan bubur nasi tapi qa'id tak suka. maknoor pun kata kat ibu, tak payah masak sebab maknoor masak tuk semua baby yang dia jaga. maknoor masak bubur nasi letak garam sikit. qa'id makan pulak.

mungkin qa'id tak makan yg ibu masak sebab ibu tak letak garam dan gula. ada sebabnya kenapa ibu tak letak garam dan gula. semua itu untuk kesihatan qa'id juga. tapi ibu tak boleh nak halang orang lain daripada memberikan qa'id garam dan gula. nanti kalau ibu larang, apa pulak kata mereka, lagipun org tu dah berpengalaman jaga ramai baby dan kanak-kanak. 

Ibu tahu garam dan gula ada kebaikan dan keburukan, ibu sedaya upaya seimbangkan semua benda tu dalam makanan qa'id demi kesihatan anak ibu. 

Sejak qa'id berumur 9 bulan, ibu mula berikan makanan berprotin seperti ayam, daging dan ikan. so ibu nak share kat sini resepi yg ibu buat tuk qa'id. seperti biasa ibu gunakan sweet potato dan juga labu sebagai sumber karbohidrate bagi menggantikan beras. cara masakan sama je, ibu masak labu dahulu ... bila dah habis ibu masak sweet potato pulak, dah habis ibu masak beras pulak, bergilir-gilir. beras tu ibu guna nasi yg dah dimasak terlebih dahulu. kalau guna beras, amik masa yg lama pulak tuk rebus. 

Bahan-bahan yang ibu gunakan ialah :-

Labu @ sweet potato @ beras (nasi) 
Kentang @ carrot
Brokoli @ bayam 
Isi ayam @ mince meat @ meat ball
Rempah sup

Cara membuatnya :-

Panaskan satu sudu minyak masak dalam periuk, tumiskan seulas bawang putih, seinci ginger, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, jintan manis, jintan putih dan rempah (bahan-bahan untuk masak sup).

Bila dah naik bau, ibu masukkan mince meat @ ayam @ meat ball. kacau sehingga keluar air dari bahan tadi. 

Dah agak masak, barulah ibu masukkan air putih, kentang @ carrot @ brokoli. biarkan ia mendidih. 

Kemudian masukkan labu @ sweet potato. Masak sehingga lembut. baru masukkan bayam (optional). (Labu dan sweet potato cepat lembut dan masak jika nak dibandingkan dengan kentang dan carrot).

Bila semua dah masak, sejukkan seketika kemudian blend sehingga menjadi bubur yg lembut dan creamy. 

Bahan-bahan untuk masak sup tadi ibu buang sebelum blend. kalau blend bersama, ia akan memberi rasa yg kuat pada bubur. takut nnt baby tak mahu makan. garam dan gula juga tak masukkan sebab rasa manis dr ayam dan daging serta bahan-bahan sup td dah cukup. kalau guna nasi, masukkan nasi bersama dengan air, kentang dan carrot supaya nasi tu akan kembang. 

Sekali masak boleh tahan sehinga 4 ke 5 hari ... simpan dalam fridge. kalau simpan dalam tempat beku, tahan lagi lama. 

Sewaktu bagi qa'id makan, satu sudu tuk qa'id, dua sudu tuk ibu .... hehheh. rasa dia sedap, bau pun sedap. bubur perisa sup !!

Tengah fikir menu untuk 10 bulan .... apa ye???




No comments:

Post a Comment