Wednesday, June 13, 2012

Oats with raisins

Asyik-asyik bubur nasi je. boring jugak.  apatah lagi qa'id yang memakannya. walaupun qa'id tak pandai cakap tapi ibu tahu. bila suap je qa'id taknak buka mulut dan makan sikit aje. tapi bila ibu buat menu baru, qa'id bukan main berselera lagi. makan pun bertambah dan non-stop.

Sebelum ni nenek sedara qa'id buatkan biskut marie dilecek dalam air kosong suam. qa'id makan dengan berselera dan banyak sekali. tapi esoknya, buat benda sama, qa'id makan sikit aje. ibu pernah juga bagi biskut baby. pun sama juga pe'elnya. 1st time memang makan beria-ia. 2nd time, dah makan sikit aje. kalau macam ni ibu yang penat nak kena masak menu baru hari-hari. 

So semalam 12/6/12 selasa, ibu masak 3 jenis menu berlainan untuk qa'id. 1st ibu masak oats with raisins, 2nd mashed potato with dates and 3rd papaya puree.

Ibu tak dapat nak rasa kesemua menu yang ibu masak sebab ibu puasa. so ibu minta papa yang rasa. papa kata semua ok. Alhamdulillah. kesemua menu ni ibu buat resepi sendiri ikut suka hati ibu. ibu letak raisins dan dates agar ada rasa manis-manis buah. campak-campak, siap. menjadi la jugak. cuma kuantitinya banyak sebab 1st time buat, tak bajet sukatan. 

Untuk resepi oats with raisins, bahan-bahan nye adalah seperti berikut :-

Oats (sukati ibu aje banyak mana)
Raisins (segenggam, just nak bagi rasa manis pada bubur agar tak rasa hambar aje)
Susu formula (ikut suka ibu aje) 
Air 

Cara membuatnya senang saje. ibu masukkan satu senduk oat ke dalam periuk, masukkan air agak-agak oat tu boleh kembang aje, masukkan segenggam raisins. jerang atas dapur hingga oat kembang dan lembut. bagi yang suka makan oat tentu tahu camana nak masak oat. ibu selalu breakfast ngan oat ni. cuma ibu masak dalam microwave. 

Bila dah masak ibu biarkan sejuk dulu. oat akan kembang bila disejukkan. dah sejuk baru ibu blend. disebabkan oat tu mengembang dan air dalam periuk tadi kering, ibu masukkan susu formula setengah cawan supaya senang nak blend. kalau tak masukkan susu pun takpe. dah siap blend, ibu tuangkan ke dalam container kecil untuk dibekukan.

oat ni macam sagu juga. kita masak hingga kembang. bila kita sejukkan dia akan lagi kembang. lebih-lebih lagi kalau kita biarkan ada sedikit air didalam periuk. dia akan serap air tu.

Ini lah rupa bubur oat bersama kismis yang dah siap di blend. ni ibu nak simpan untuk qa'id makan nanti.










No comments:

Post a Comment