Wednesday, June 13, 2012

Puri pisang


Kali ni ibu buat pula puri pisang. kekdah nye sama je dengan buat puri mangga. pisang aje tanpa bahan tambahan lain. rasa dia sedap dan manis. 

Bahan-bahan :-

3 biji pisang (ibu guna pisang berangan, apa-apa jenis pisang pun boleh)

Kaedahnya :-

Pisang dibelah dua memanjang tanpa buang kulit. sebiji pun dah cukup. tapi kali ni ibu buat lebih. stim dalam hingga masak. sejukkan. bila nak blend, buang kulit pisang. blend terus tak perlu masukkan air atau gula. 

Selepas blend ibu tuang dalam container kecil dan simpan dalam peti sejuk kat tempat beku.

Sebenarnya puri buah ni boleh dicampur dengan nestum atau oat. tapi ibu tak pernah cuba lagi. InsyaAllah ibu akan pelbagaikan menu untuk qa'id.

Ibu tak sempat snap picture puri pisang. terlupa tanpa sebab. takpe, nanti ibu buat lagi puri pisang dan snap pic banyak-banyak.




No comments:

Post a Comment